Beseda – 26.01.2022

Dňa 26.01.2022 sa uskutočnila v našej škole beseda, ktorej úlohou bolo žiakom ôsmeho a deviateho ročníka priblížiť fungovanie Európskej únie. Pri tejto príležitosti navštívil našu školu náš bývalý žiak a rodák z Martina Marián Jakubócy, v súčasnosti veľvyslanec Slovenska v Nemecku. Ten našim žiakom sprostredkoval informácie o činnosti a štruktúrach Európskej únie, ako aj o výhodách členstva v tejto organizácii.

Následne prebiehala diskusia v ktorej žiaci mohli vyjadriť svoj vlastný pohľad na to ako členstvo v EÚ ovplyvňuje fungovanie Slovenska a či sami žiaci pociťujú nejaké výhody, prípadne nevýhody členstva v EÚ. Diskusia neobišla ani v súčasnosti citlivé témy ako znečisťovanie životného prostredia a pod.

Okrem toho žiakov najviac zaujímalo, čo taká práca veľvyslanca v zahraničí obsahuje. Od pána veľvyslanca sa dozvedeli ako Slovensko možno pozitívne prezentovať v zahraničí v rámci atraktivity, ktorú ponúka pre obyvateľov iných krajín. Pre žiakov bolo veľkým prínosom aj to, že pán veľvyslanec mohol vďaka svojím bohatým skúsenostiam priblížiť a porovnať kvalitu života na Slovensku oproti iným krajinám.

Beseda priniesla našim žiakom možnosť lepšie pochopiť fungovanie a význam činnosti Európskej únie.